Leeuwen-paleis-het-loo

PNG of JPG grootte verkleinen

Voor gebruik op het web of andere toepassingen is het vaak van toepassing dat je een afbeelding verkleint. In dit artikel test ik een aantal online tools en deel de resultaten.

JPG en PNG zijn de meest voorkomende bestandstypes voor afbeeldingen. Deze bestandsformaten kunnen in alle browsers gelezen worden en zijn veelzijdig. Op een website is het belangrijk om een afbeelding te verkleinen, dit voornamelijk voor het optimaliseren van de snelheid van een website. Met een afbeelding van een aantal MB zal je de laadtijden omhoog zien schieten. Of je moet een dedicated server hebben, wat voor een groot deel van de webmasters nog niet tot de opties behoord. En zelfs dan zal je van grote afbeeldingen of plaatjes meer last hebben dan voordeel.

Ik schiet de meeste plaatjes met een telefoon (Nokia 6.1), mijn standaard afmetingen voor een afbeelding zijn:

4608 x 3456 pixels of photos in 4k. Dit kan met andere foto’s ook 1920 x 1080 zijn of vergelijkbaar. Afhankelijk van jouw camera en omstandigheden.

En een foto die ik heb besloten als voorbeeld te nemen in dit artikel is origineel 4.66 MB. Laten we kijken hoe we deze foto het kunnen verkleinen.

PNG / JPG afbeelding pixel grootte wijzigen

Mijn proces voor het verkleinen van afbeeldingen begint met de standaard tools van Windows. Paint of Paint 3d heeft de mogelijkheid om de grootte van afbeeldingen te wijzigen.

Dit kan op de volgende wijze door eerst de afbeelding lokaal op je Windows PC te hebben. En daarna de volgende acties uit te voeren.

png-jpg-verkleinen-1
Open de afbeelding met Paint, of Paint 3d

Hierna kan via Formaat wijzigen en daarna op de keuze Pixels te drukken het aantal Pixels verlaagt worden. Hier staat de maat eerst op 4k, dit gaan we verlagen naar 1204 x 903. Vul 1204 in bij de bovenste optie.

png-jpg-verkleinen-3
png-jpg-verkleinen-4

Na deze wijziging kan de afbeelding opgeslagen worden door een enkele keer op CTRL + S te drukken. Dit slaat de wijziging op en hierna kan Paint afgesloten worden.

De afbeelding is nu van 4.66 MB door deze actie alleen al verkleind naar 421 KB verkleind. Een aardig verschil, maar laten we de volgende stappen uitvoeren om deze JPG afbeelding nog meer te comprimeren.

Er zijn diverse tools en opties beschikbaar om een afbeelding in zowel het PNG of JPG bestandstype te verkleinen of te comprimeren. We gaan dit voor het gemak doen met een online tool die bereikbaar is in de webbrowser. Ook hier zijn een groot aantal websites van. Echter is de een niet hetzelfde als de andere. Met een groot aantal testen met een verschil in afbeeldingen vindt ik de volgende website het fijnste werken.

https://www.websiteplanet.com/nl/webtools/imagecompressor/

Hier kan je gemakkelijk door de afbeelding er even naar toe te slepen het plaatje drastisch verkleinen.

png-jpg-verkleinen-6
Van 421 kb naar 113 kb.

En hierna houden we de afbeelding over, hij is even te downloaden door hem aan te klikken via de Downloaden link.

Leeuwen-paleis-het-loo

Verder opties die je nog kunt uitproberen is de resolutie nog meer naar beneden halen. Een resolutie van 900 kan bijvoorbeeld al genoeg zijn voor je benodigdheden. En je kan ook nog een andere online tool gebruiken zoals TinyPNG.com.