In de wereld van zoekmachines zijn er een hoop verschillende opties om uit te kiezen, meer dan je wellicht zou denken. Er zijn er maar echter een paar die zich inzetten voor de planeet. Ecosia zet zichzelf op de kaart door bekend te staan als de groene optie die bomen plant met zoekopdrachten. Laten we een diepere kijk nemen naar wat er allemaal mogelijk is en wat er achter Ecosia zit.
Zoekmachines vormen een onderdeel uit van het dagelijks internet gebruik van vrijwel elke internet gebruiker. Waar er in de beginjaren van de internet boom vooral gebruik gemaakt werd van startpagina’s, is dit tegenwoordig niet meer weg te denken van de zoekmachines. Waarin er natuurlijk 1, Google, als absolute heerser bovenaan staat. Daarnaast is de zoekmachine Bing in Nederland ook nog wel gebruikt, voornamelijk omdat deze zonder verdere installatie of configuratie beschikbaar is voor Windows gebruikers.
Ecosia is een zoekmachine die voor Groen staat, en gebruikt kan worden door mensen die graag bezig zijn voor de natuur of de algemene duurzaamheid van de bedrijven die ze gebruiken kunnen waarderen. Ecosia plant namelijk bomen in diverse delen van de wereld voor een bepaald aantal zoekopdrachten die uitgevoerd worden. En maakt voor 200% gebruik van groene stroom.
Het model en verhaal achter Ecosia
Ecosia is opgericht in Duitsland in 2009 door Christian Kroll en is opgezet met de gedachte om een daadwerkelijk verschil te maken. Hoe klein ook het verschil was in het begin van Ecosia. Zijn er nu al meer dan 141.186.125 (en counting) bomen gepland in meer dan 30 landen wereldwijd. Verder doen ze ook hun best om hongersnood tegen te gaan, zetten ze zich in voor dierenbescherming en zorgen ze ervoor dat lokale gemeenschappen werk en daarbij educatie krijgen.
Dit wordt op basis per project bepaald wat er daadwerkelijk gebeurd, en is bijvoorbeeld op tijd van schrijven van dit artikel een project opgezet om Chimpansees te redden in Oeganda. Een ander project is het onderzoek naar alternatieve planten poten op ex – palmolie plantages. Waar in Indonesië 25% van het regenwoud voor is gekapt en omgetoverd tot een monocultuur van Palmen. Wat enorm het ecosysteem aantast. Wordt er in een project in Burkina Faso aandacht besteed aan het planten van bomen om de groei van woestijn tegen te gaan, met daarbij aandacht voor landbouw ernaast om hongersnood op te lossen. En ga zo nog maar even verder door. Een wereldwijde positieve impact is het doel van Ecosia.
Het verdienmodel van Ecosia is eigenlijk hetzelfde als elke andere zoekmachine, en dat zijn de advertentiekosten die verdient worden met het tonen van advertenties tijdens het uitvoeren van zoekopdrachten. Zodra je bijvoorbeeld zoekt naar de lokale bakkerij dicht in de buurt kan je als bakker op deze zoekopdracht bieden om in ieder geval in de advertenties bovenaan te komen te staan in de zoekopdrachten.
Voor niets gaat natuurlijk de zon op en ook Ecosia zet jouw ogen dus in om advertenties voor te serveren. Dit beloven ze echter niet bij te houden en geen profiel van je op te bouwen zoals menig andere advertentieleverancier wel doet. Ook zal je niet achtervolgt worden door advertenties zoals Facebook en Google wel voor tactieken inzetten. Dit is altijd toch ook wel een vertrouwen of gunfactor die je met een dergelijke instantie opzet. En aan het einde van de dag blijft het een bedrijf. Voor niets gaat natuurlijk de zon op en ook Ecosia zet jouw ogen dus in om advertenties voor te serveren.
Dit beloven ze echter niet bij te houden en geen profiel van je op te bouwen zoals menig andere advertentieleverancier wel doet. Ook zal je niet achtervolgt worden door advertenties zoals Facebook en Google wel voor tactieken inzetten. Dit is altijd toch ook wel een vertrouwen of gunfactor die je met een dergelijke instantie opzet. En aan het einde van de dag blijft het een bedrijf. Wanneer privacy een groter aandachtspunt is voor jouw visie, dan kan je wellicht beter kijken naar de zoekmachine DuckDuckGo, eerder behandeld in een artikel.
Ecosia en Bing
Die zoekresultaten dienen ergens vandaan te komen en Ecosia gebruikt hiervoor het algoritme van Microsoft Bing. De bekende zoekmachine die dus al voor je geïnstalleerd staat op Windows. Ecosia zegt dat er op dit hoofdalgoritme nog hun eigen sausje overheen gaat, en dus de resultaten tussen deze twee zoekmachines dus kunnen verschillen. In mijn gebruik van Ecosia als onderzoek voor dit artikel heb ik voor een groot deel zoekopdrachten niet verder hoeven te zoeken.
De verdere zoekresultaten en suggesties die je krijgt zijn echter op een meer basisniveau dan zoekopdrachten die uitgevoerd worden met Google. Maar als ik er een percentage aan dien te geven dan zou ik zeggen dat voor 90% van je zoekopdrachten je goed uit de voeten kan komen met Ecosia. Wanneer je als programmeur opzoek bent naar bepaalde oplossingen specifiek voor jouw probleem dan ben je wellicht toch wat meer gestuurd naar Google. Voor de dagelijkse niet-power user zal je echter met Ecosia goed overweg kunnen.
Ecosia installeren in Google Chrome
Ecosia is gemakkelijk te gebruiken in elke browser door gewoon naar de website te gaan, je zoekopdracht kan je dan gewoon direct uitvoeren in het veld hiervoor. Als je echter met iets meer gemak gebruik wilt maken van Ecosia zonder eerst naar de website telkens te gaan. Kan je dit ook toevoegen als een browser extensie. Nieuwe tabbladen nodigen je dan al gelijk uit om gebruik te maken van de zoekopdrachten van Ecosia. En kan je dus gemakkelijker en sneller zoeken. Om de browser extensie te installeren binnen Google Chrome kan je de volgende stappen volgen.
Ga eerst naar Ecosia.nl om de extensie te downloaden via de Chrome Web store. In veel Chromium gebaseerde browsers moet dit overigens ook mogelijk zijn om te installeren. En klik op de volgende link:
Hierna is het even de bedoeling dat je dit via de Chrome Web store installeert, dit is de centrale marktplaats voor elke extensie binnen Google Chrome. Dit is een kwestie van verder de volgende knop aandrukken.
En daarna even akkoord te geven om Ecosia de zoekopdrachten te laten uitvoeren.
Hierna volgt er een scherm van Ecosia, die je even welkom heet en uitnodigt om de eerste zoekopdrachten uit te voeren met Ecosia. Begin met zoeken is even aan te klikken.
De volgende en laatste stap is om even de wijzigingen op te slaan, en voor de laatste keer akkoord te geven om over te stappen op de Ecosia zoekmachine.
En vervolgens is Ecosia te gebruiken binnen Google Chrome.
Ecosia selecteren als zoekmachine in Google Chrome
In plaats van de losse Ecosia extensie te installeren binnen Google Chrome is de zoekmachine ook simpelweg te selecteren binnen Google Chrome. Dit zorgt er dan voor dat jouw zoekopdrachten gelijk uitgevoerd worden bij Ecosia. Maar er geen leuk bomenplant icoontje verschijnt tijdens het gebruik hiervan. Aan jouw dus de keus of je liever de extensie wilt of het op deze manier doet.
Ga binnen Google Chrome even naar de instellingen helemaal rechts bovenin, drie puntjes, hierna Instellingen selecteren. En de volgende opties kiezen in het menu:
Hierna is hij nog even bij de tweede optie, Zoekmachines beheren op de volgende wijze in te stellen als standaard zoekmachine.
En dat waren verder alle stappen om dit op deze manier in te stellen binnen de Google Chrome internet browser. Dit werkt op vergelijkbare manieren in andere browsers zoals Edge en Brave. Mocht je hier nog toelichting van willen zien stuur dan even een mailtje, dan zet ik dat er nog even bij in het artikel.
Bronvermelding en credits voor (bepaalde) afbeeldingen:
Ecosia.org