gratis-tekstverwerker-cover

Gratis tekstverwerkers

Er zijn een hoop verschillende opties om tekst te verwerken zonder kosten. Maar een aantal opties zijn echter ook daadwerkelijk zinvol en prettig in gebruik te noemen. Laten we die keuzes in dit artikel behandelen.

Met zoveel software opties voor vrijwel alle soorten programma’s is het soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom probeer ik in dit artikel niet een lijst te maken van alle gratis tekstverwerkers die er zijn voor elk verschillend soort besturingssysteem. Maar deel ik mijn top 3 die ik over de jaren gebruikt heb en nog steeds gebruik. Deze drie opties kunnen allemaal omgaan met de doorsnee tekst formaten, zoals .rtf .txt .docx etc. Al deze tekstverwerkers kun je dus gebruiken en jouw tekstbestand in exporteren voor gebruik en inzage in de betaalde versie van Microsoft Word. De meest gebruikte tekstverwerker. Maar dan zonder de kosten die hieraan vast zitten.

Google Docs

Google Docs is een online tekstverwerker die door iedereen te gebruiken is met een Google Account, wat de meeste lezers al wel zullen hebben. Als je namelijk een Gmail mail adres hebt, Google Drive gebruikt, een YouTube account hebt of een van de vele andere Google diensten gebruikt. Dan beschik je namelijk ook al over een Google Account. Google Docs is een volledig online applicatie, die dus in de cloud werkt. Op Android is het ook mogelijk om hier offline mee te werken.

google-docs

Google Docs heeft als voordeel dat hier ook tegelijkertijd mee gewerkt kan worden, en eenvoudig gedeeld kan worden. Zo kan je goed samenwerken tijdens projecten of andere opdrachten die je wellicht van school, werk of gewoon vrije tijd gebruikt. Zo is het een makkelijke opgave om even een gedeeld document op te zetten waarin je even een motivatiebrief wilt laten nalezen. Of een paklijst deelt voor een kampeertocht met je maat.

LibreOffice

LibreOffice komt het meeste in de buurt van de betaalde versie van Microsoft Office (Word), of Microsoft 365 zoals dit nu genoemd wordt. Met nog een lokale installatie en vergelijkbare werking zal dit het meest vertrouwd zijn voor mensen die overstappen naar een gratis tekstverwerker. Of door degene die wel eens gewerkt hebben met Microsoft Word.

libreoffice

LibreOffice is de enige in deze lijst die ook ware Open Source is, en dus door iedereen te gebruiken voor zowel commercieel en privaat gebruik. Met toegang tot de broncode. Dit is hetzelfde principe wat het email programma Thunderbird bijvoorbeeld biedt, of ook de internet browser van Mozilla Firefox. Voor iedereen die privacy en ware vrij te gebruiken software dus op prijs stelt is LibreOffice dus de keuze waar het meeste naar gekeken dient te worden.

Met een vrij modern uiterlijk en fijne gebruikersinterface kan je snel aan de gang met LibreOffice, en het is in een handomdraai geïnstalleerd. Download en installeer het programma nu op elk besturingssysteem naar keuze, via de officiële website van LibreOffice.

LibreOffice gecombineerd met Thunderbird als email programma geeft je een volledige ervaring die geheel gratis is in zijn gebruik.

Microsoft Word online

Microsoft 365 online is een verzamelplek waar je ook gratis gebruik kunt maken van Word en andere office tools, maar dan enkel via jouw favoriete internetbrowser. Op een zelfde manier kan hier dus mee gewerkt worden als Google Docs, maar dan met je Microsoft Account. Dit is een account wat je ook al wel zult hebben in de meeste gevallen.

word-2

Je logt om dit te gebruiken in op de volgende link, en krijgt hierna gelijk toegang tot alle gratis te gebruiken tools van Microsoft. Die vervolgens enkel online via de browser zijn te gebruiken. En dus niet lokaal te installeren zijn zonder extra kosten van een Microsoft 365 abonnement. Wat vroeger ook kon en enkel een licentie kopen voor lokaal gebruik is ook niet meer de manier die Microsoft ondersteund, omdat ze natuurlijk ook naar een abonnement willen gaan. En dus terugkomende kosten betekend.

Alhoewel er dus veel meer opties zijn op het gebied van gratis tekstverwerkers, zijn deze drie degenen die ik ook daadwerkelijk zou willen aanraden om te gebruiken. Deze zijn namelijk veilig in gebruik en eenvoudig te gebruiken en op te pikken. Mocht je nog een fijnere tekstverwerker weten of een die je zelf zou willen aanraden, stuur me dan even een mailtje zodat ik die kan overwegen.