Wordpress-working

Wat is Hosting?

Hosting is het plaatsen van jouw website op het internet. Het hosting gedeelte doet een webhoster voor je. In dit artikel leg ik uit hoe dit in zijn werk gaat.

Als je opzoek bent naar hosting dan heb je een groot aanbod ter beschikking. Een groot aantal bedrijven kunnen een soortgelijk product voor je leveren. In dit artikel zal ik voornamelijk de focus leggen hoe hosting in elkaar zit. En hoe je jouw website online op het internet kan krijgen.

Spring naar de uitleg die je zoekt!

Het hosten van een website

Hosting is als het ware een stuk grond huren waarop jouw bedrijf, woning of schuurtje kan staan. Net als onroerend goed dien je een stuk grond te hebben waarop het allemaal gebeurd. In het geval van het hosten van jouw website dien je dit bij een hoster af te kopen.

Hosting is er in veel verschillende smaken, de vraag naar wat voor hosting je nodig hebt zal de eerste vraag zijn. Vraag je dan eerst af wat voor doel je met jouw website hebt. Is dit een blog waarop je jouw tips en trucs deelt over een bepaald onderwerp? Wil je een informatie website voor jouw bedrijf online zetten? Of ga je met een webshop beginnen?

Al die vragen sturen je naar andere webhosters en naar andere beschikbare hostingpakketten.

Is de hosting keuze afhankelijk van het soort website?

Laten we beginnen met de keuze van het soort website. Voor een bedrijfspagina, een blog en andere lichtere websites met weinig pagina’s en media is niet zo gek veel nodig qua eisen. Wat ik zelf altijd prettig vindt is om een hoster uit te kiezen die de volgende punten geadverteerd heeft staan:

  • Ongelimiteerde bandbreedte
  • SSD schijven
  • Gehost in Nederland
  • Minimaal 10 GB aan beschikbare schijfruimte
  • Bijgeleverde mail accounts
  • MySQL databases

Veel basispakketten bij hosters hebben die specificaties voor je klaar staan. Als er limieten opzitten of ze leggen een hoop aan banden dan kan dit soms voor irritatie zorgen als je net een maandje hebt dat je een hoop bezoekers hebt.

De ongelimiteerde bandbreedte kan altijd met een korrel zout genomen worden. Aangezien dit niet realistisch is om te realiseren voor een hoster. Dat zal een beetje het idee zijn van de Duitse Auto Bahn waar je zou verwachten dat je overal 250 KM per uur kan rijden zonder oponthoud, maar er zal altijd wel een vrachtwagen ergens willen inhalen.

SSD schijven zijn de opslagmedia waarop de bestanden van jouw website in worden opgeslagen. SSD staat voor Solid State Drive en is de verbetering op de ouderwetse harde schijven. Veel hosters bieden geen eens meer hosting aan op traditionele harde schijven. Aangezien SSD hosting gewoon sneller is.

Snelheid van de website is erg belangrijk en hangt van een groot aantal zaken af. Te groot om hier te behandelen, onthou alleen dat SSD schijven zeker een impact hebben hierop en daarom belangrijk zijn voor het hosten van je website.

Gehost worden in Nederland is belangrijk als jouw publiek in Nederland of in buurlanden zit. Dit zorgt ervoor dat je hoster ook vaak gewoon Nederlanders zijn en je niet te maken hebt met andere tijdzones, Engelstalige support of andere zaken. Plus is hosting in Nederland voor de Nederlandse markt beter voor de snelheid van de website.

Minimaal 10 GB aan totale ruimte is voor vrijwel elke website die jij hebt als starter ruim voldoende. Als je gebruik maakt van een van de bekende Content Management Systemen zoals bijvoorbeeld WordPress dan is het knap als je hier al gelijk meer nodig hebt. Onthou dat je website niet de plek is om Afbeeldingen, Videos of multimedia in de hoogste kwaliteit te hebben staan. Dit is funest voor de laadtijden en het gebruikersgemak van je bezoekers.

Bijgeleverde Mail accounts zijn handig voor jouw bedrijfsmail of standaard email adres voor op je blog. Het is vaak niet wenselijk om jouw hoofdmail account te gebruiken voor website doeleinden. Er komt namelijk aardig wat SPAM binnen op email adressen die online vermeld staan op je website. En ik spreek daarbij uit ervaring. Daarom is het vele malen handiger om een apart mail account in te stellen voor je website. Dit staat ook veel professioneler dan een gmail of outlook adres.

MySQL databases zijn noodzakelijk voor een groot deel van websites. Op deze plaats worden essentiële data in bewaard die nodig zijn voor jouw website. Die heb je dus nodig om jouw website te hosten.

Wat voor hosting pakket zal je nodig hebben?

In de meeste gevallen kan je voor een basis hosting pakket kiezen en altijd op een later stadium upgraden bij vrijwel alle hosters. Dit is dus vrijwel altijd aan te raden voor starters. Neem de voorgaande punten in acht en praat eens met een webhoster, eerste indrukken zijn natuurlijk ook belangrijk.

Een zakelijk pakket of een duurder pakket zal interessant zijn voor bestaande bedrijven of bedrijven die zoeken om op te schalen. Voor een basispakket zal je rond de 30 tot 50 euro op jaarbasis kwijt zijn. Afhankelijk met welke hoster je in zee gaat natuurlijk.