windows-mail-cover

Welk mailprogramma heeft Windows 10?

Met de lancering van Windows 10 heeft Microsoft een ingebakken Mail programma meegeleverd. In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten en wat voor functies er zijn.

Mail van Windows 10 is te bereiken via het Start menu in Windows 10, door even linksonderin op de welbekende knop te drukken, of even op het toetsenbord de startknop indrukken is dit te bereiken.

Windows foto startscherm

Mail van Windows 10 kan omgaan met vrijwel alle mail accounts, het mail adres hoeft dus niet alleen van Microsoft zijn om te werken.

Welke Email protocollen ondersteund Mail voor Windows 10?

Email adressen van Gmail, Hotmail, Live, eigen email. Zolang het gebruikmaakt van een van de volgende protocollen moet dit geen probleem vormen.

IMAP

POP

Exchange

Een groot deel van de mail account die alom gebruikt worden maken gebruik van ofwel het IMAP of POP protocol. In veel gevallen is het email adres ook in meerdere apparaten ingesteld. Denk aan een telefoon, laptop, desktop. Etc. IMAP is dan de logische keuze. Zonder verdere instellingen of handelingen wordt de email gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten. Dus als je een mailtje verwijderd op je telefoon wordt dat ook door verwerkt op je desktop.

POP is geschikt voor als je het Email adres maar op één plek gaat instellen, dus op je Desktop of Laptop. Samenwerking tussen apparaten is geen (goede) mogelijkheid met POP. Zodra een Email adres wordt ingesteld met POP worden alle berichten en mappen lokaal gedownload en opgeslagen. Met IMAP is er altijd een internet connectie die het meestal om het kwartier bijwerkt.

Exchange is een enterprise email adres en zal je over beschikken als je bijvoorbeeld een bedrijf-email adres hebt of dit gekocht hebt voor jouw eigen bedrijf, domein. Dit is een email protocol wat verder gaat dan alleen een email adres. Agenda heb je hier bijvoorbeeld ook bij. Synchronisatie tussen apparaten gaat direct in plaats van om het kwartier / handmatige verversing bij IMAP. Daarom is dit protocol zo populair voor zakelijke doeleinden.

Uiterlijk en werkwijze van Mail voor Windows 10

Het uiterlijk en werkwijze van Windows 10 is natuurlijk een groot deel persoonlijke voorkeur. Ik vindt hem persoonlijk wel fijn werken en een goed kosteloos alternatief voor Microsoft Outlook, Thunderbird of Apple Mail.

Modern uiterlijk en een schermvullend ontwerp laat je focussen op de email rechts en de inbox in het klein links op je scherm.

Bij email services die het ondersteunen is er sinds kort ook een Focused view en Other beschikbaar. Dit wil zeggen dat de overduidelijke reclame berichten in een tweede scherm worden gezet. Hierdoor kan je meer de focus leggen op de meer belangrijke email. Een nieuw feature de ik zeer fijn ervaar.

Voor de rest wordt er een grote nadruk gelegd op het sleepgedrag van telefoons en tablets. Om een email weg te vegen naar een andere map is het een kwestie van slepen en droppen. Of sleur en pleur voor de technische term.

Verdere informatie Windows 10 mail

Aangezien dit een kosteloze email client is dien je hier natuurlijk geen rekening te houden met uitgebreide support. Het programma zelf wijst je ook af en toe op het feit om naar Outlook over te stappen in plaats van het Mail programma.

Verder is het in basis alles wat je nodig hebt van email. Je kan ermee versturen en ontvangen. Het aanpassen van het uiterlijk kan naar eigen wens. En alle instellingen die je nodig zult hebben die zijn er ook, zoals het instellen van een automatische handtekening en het filteren van email.

Persoonlijk vind ik het een prima mail client voor de meeste eisen die ik stel. Als je echter een bedrijf wilt laten gebruikmaken van deze mail client dan zou ik toch gewoon Outlook aanraden. Maar ook die keus is aan de gebruiker.

Wil je weten hoe je jouw email adres instelt in Windows 10? Lees dan het aparte artikel.