libreoffice2

Alternatief voor Microsoft Office

Microsoft Office is het bekendste tekstverwerkingsprogramma wat er is en heeft vrijwel iedereen wel eens mee gewerkt. Maar wat is een gratis alternatief hiervoor?

Dat gaan we in dit artikel uitleggen hoe je een Microsoft Word en Office alternatief gratis kunt downloaden op het internet. Het programmapakket wat wij gaan gebruiken hiervoor is LibreOffice. Probeer niet een Microsoft Office licentie op een illegale wijze te activeren. Vroeg of laat gaat dit altijd fout en kan je op de blaren gaan zitten.

LibreOffice is een uitstekend alternatief voor Microsoft Office en zit alles in wat je nodig hebt. Dus een Tekst verwerker, een spreadsheet mogelijkheid en nog veel meer.

In wezen heb je twee alternatieven voor Microsoft Office die zinvol zijn.

LibreOffice

Google Docs

In dit artikel ga ik de twee verschillende mogelijkheden langs en hoe ze in basis werken.

LibreOffice

LibreOffice is een vervanger of alternatief voor Microsoft Office die het dichts bij in de buurt komt. Het is een programma wat offline geïnstalleerd wordt op je computer en altijd gebruikt kan worden zonder verdere kosten of internetverbinding. Het enige item wat LibreOffice niet heeft is een alternatief voor Outlook. Voor de rest zit alles erbij in.

LibreOffice is via de volgende link te downloaden.

libreoffice1

LibreOffice kan een hoop en is een krachtige verzameling van tools, is het een directe kloon van Microsoft Office? Nee, een hoop zit op een vergelijkbare plek maar is niet hetzelfde. Daarom zijn de trucjes die je leert voor LibreOffice niet gelijk over te zetten naar Microsoft Office. Er zijn voor alle twee de programma’s certificering voor te krijgen.

LibreOffice documenten en projecten kunnen in hetzelfde bestandsformaat worden geëxporteerd zodat ze tevens te openen zijn in Microsoft Office.

Je kan spreadsheets bewerken of een tekstdocument schrijven of een database opzetten. De verschillende onderdelen behandelen we hieronder even stap voor stap.

LibreOffice Writer

Dit is de Word van LibreOffice, een fijn programma wat boordevol opties zit om jouw document compleet te maken. Mocht je nu een boek schrijven of een verslag moeten schrijven voor school.

LibreOffice Calc

LibreOffice Calc is de Excel alternatief van LibreOffice, krachtige volumes kunnen losgelaten worden op spreadsheets en berekeningen.

LibreOffice Impress

Is het PowerPoint alternatief van Libreoffice, hier kunnen presentaties mee gemaakt worden.

LibreOffice Draw

Het tekenprogramma om workflows of plannen in uit te werken, de Microsoft Visio alternatief.

LibreOffice Base

Databases kunnen aangemaakt en beheerd worden in deze tool. De tegenhanger voor Microsoft Access.

Google Docs

Google Docs is het alternatief van Google voor Microsoft Office, het werkt nauw samen met de Cloud op Google Drive en kan op elk apparaat en altijd aangesproken worden. Tevens kan er samengewerkt worden in 1 document en heeft nauwe synchronisatie.

Google-docs

Hierom is het een populaire tool voor zowel Schoolprojecten, Bedrijven en particulieren. Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor Microsoft Office die in de cloud werkt dan is dit de optie die gekozen wordt.

Binnen Google Docs heb je vrijwel alle tools die je nodig kunt hebben voor het beheren en maken van documenten.