bestand-verkleinen-3-1

Hoe maak je bestanden kleiner

Er zijn verschillende manieren om een bestand of meerdere bestanden kleiner te maken, een van de meest gebruikelijke en eenvoudigste manieren is om het bestand te zippen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe jij dit kan doen.

Bestanden op elk apparaat en besturingssysteem zijn te zippen of comprimeren, hiermee voeg je een bestand of meerdere bestanden en folders samen in een folder of map. Waarin slimme technologie kan worden toegepast om dit kleiner te maken en zelfs te versleutelen indien nodig. Op elk besturingssysteem is dit mogelijk met diverse standaarden en programma’s.

Zo is binnen Windows met verkenner zelf al een hier een tool voor aangeleverd, deze gebruiken we voor het gemak als voorbeeld in dit artikel. Maar er kan ook een tool worden gedownload zoals 7zip, Winrar of Winzip. En binnen Mac en Linux werkt dit allemaal op vergelijkbare wijzen, enkel dus soms met andere bestandsindelingen. Zelf heb ik altijd de voorkeur gehad voor 7zip, hier kan je dus echter verder zelf over beslissen welke je wilt gebruiken.

Bestand of bestanden verkleinen en samenvoegen met Windows verkenner

Met Windows verkenner is dit mogelijk op de volgende wijze. Scenario is dat er een tekst bestand net te groot is voor het verzenden, en dat we hier dus hem even wat kleiner moeten maken. Ditzelfde zou kunnen met een afbeelding, een video, etc.

Je opent binnen Windows verkenner de ingebouwde Windows tool op de volgende wijze, zodra je het bestand geselecteerd hebt staan.

bestand-verkleinen-1

Hierna verschijnt direct in dezelfde folder een nieuw bestand, met het originele bestand hier verder in opgeslagen.

bestand-verkleinen-2
Windows geeft je gelijk de optie om de naam hiervan aan te passen. Dit is verder ook hetzelfde te laten indien gewenst.

Hierna kan je gelijk inzien wat het verschil is tussen de twee verschillende grootten van bestanden. Dit zal je wat meer merken als je een hoop verschillende kleine bestanden samenvoegt binnen 1 zip bestand. Dit kan namelijk aardig wat ruimte schelen. Dit is bijvoorbeeld ook de reden wanneer je een groot software pakket download dat dit vaak verpakt zit in of een zip bestand, of een .iso bestand. Wat vergelijkbaar werkt om bestanden samen te verpakken.

bestand-verkleinen-3-1

Afbeeldingen comprimeren

Wanneer je afbeeldingen kleiner wilt maken zonder dit toe te voegen aan .zip bestand, dan kan je er ook voor kiezen om dit handmatig of via een tool te verkleinen. Hier heb ik eerder een artikel over geschreven. Indien je hier dus meer informatie over wilt inlezen nodig ik je uit om op de volgende link even verder te lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Afbeeldingen verkleinen

Mocht je verder nog vragen hebben of nog iets missen binnen het artikel, laat me dit dan even weten via een mailtje.